Komentara: 8
Pregleda: 2776

Na humanitarnom turniru "Igraj za Kosmet" prikupljeno više od 150 hiljada dinara

16.04.2024. u 11:07h
Izvor: Subotica.com
Na humanitarnom fudbalskom turniru "Igraj za Kosmet" prikupljeno je više od 125.000 dinara, dok će ukupna suma sa dodatnim donacijama premašiti 150.000 dinara. Novac je namenjen za pomoć našem stanovništvu u južnoj srpskoj pokrajini.
Na humanitarnom turniru "Igraj za Kosmet" prikupljeno više od 150 hiljada dinara

Turnir je okupio 16 ekipa, odnosno oko 100 učesnika, a organizatori podvlače da je sve prošlo u fer i sportskoj atmosferi. Prvo mesto osvojila je ekipa iz Mišićeva, drugo mesto zauzeli su članovi Gradskog fudbalskog saveza, na trećem mestu se našla ekipa "Srbi za Srbe", a na četvrtom FK "Baranda". Za najboljeg golmana proglašen je Miloš Bjelica, a za najboljeg igrača Nemanja Ćirić.

Podsećamo, humanitarna organizacija "Svi za Kosmet", u okviru Vaskršnje akcije, organizovala je u subotu turnir u malom fudbalu u cilju prikupljanja sredstava za pomoć trinaestočlanoj porodici Zdravković koja živi u šarplaninskom selu Sevce. Zdravkovići žive u neuslovnoj kući, a zbog materijalne oskudice nisu u mogućnosti da dovrše manju kuću čiju izgradnju su započeli u svom dvorištu.

Na humanitarnom turniru "Igraj za Kosmet" prikupljeno više od 150 hiljada dinaraNa subotnjem turniru novac se prikupljao i za srednjevekovni manatir Sočanica koji je smešten na severu Kosmeta, na obroncima planine Kopaonik. Velika znamenitost ove pravoslavne svetinje, za koju se pretpostavlja da je Zadužbina Svetog kralja Milutina, je oltarski prostor koji se nalazi u steni po čemu se ova crkva može svrstati u pećinske. U oltaru postoji otvor u podu, kroz koji se može spustiti u podzemnu pećinsku prostoriju koja je po predanju predstavljala skriveno mesto za molitvu tokom velikog progona hrišćana.

Sredstva prikupljena na turniru "Igraj za Kosmet", između ostalog, biće usmerena za popločavanje porte ispred konaka, kao i za kupovinu stasidija i polileja kako bi ova drevna svetinja živela punim pravoslavnim manastirskim životom.

Na humanitarnom turniru "Igraj za Kosmet" prikupljeno više od 150 hiljada dinaraNa humanitarnom turniru "Igraj za Kosmet" prikupljeno više od 150 hiljada dinaraNa humanitarnom turniru "Igraj za Kosmet" prikupljeno više od 150 hiljada dinaraSubotičani koji su učestvovali na turniru u malom fudbalu i priložili donacije, pomogli su i Centar za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju u Gračanici. U pitanju je jedina ustanova tog tipa u srpskim sredinama južno od Ibra, u kojoj trenutno boravi 10 korisnika. Deo novca prikupljenog na turniru biće usmeren za kupovinu nameštaja, obnovu kuhinje i kupovinu kupatilskih elemenata za potrebe ovog centra.

Inače, humanitarna organizacija "Svi za Kosmet" delovanje je počela 2008. godine i to kao Nezavisna asocijacija studenata u Beogradu, a sa ciljem pružanja materijalne i moralne podrške srpskom stanovništvu, Narodnoj kuhinji i pravoslavnim svetinjama na Kosovu i Metohiji. 

Na humanitarnom turniru "Igraj za Kosmet" prikupljeno više od 150 hiljada dinaraOva organizacija od 2014. godine priređuje akcije uoči najvećih hrišćanskih praznika kako bi se obezbedili paketići za mališane u južnoj pokrajini, a humanitarni turniri "Igraj za Kosmet" održavaju se od 2018. godine. 

Širom zemlje postavljene su donatorske kutije, a organizacija koja deluje pod sloganom "Sa reči na dela, svi za Kosmet" uoči svake školske godine organizuje akciju prikupljanja školskog pribora za mališane iz enklava.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 nedelju i 6 dana
Komentara: 8
Pregleda: 2776
Povezane teme

deca sa kosova

kosovo i metohija

humanitarna organizacija svi za kosmet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.